Poranek w kuchni
08/11/2016
Pretekstem do szukania pysznych i lekkich, ale pożywnych rozwiązań żywieniowych z pewnością może być Dzień Zdrowego Śniadania. Święto przypadające na ósmy listopada, ma na celu poszerzenie wiedzy na temat roli śniadania w codziennej diecie.
STOP wymówkom
O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle, ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom - łatwo je obalić. Często związane są z brakiem pomysłu na śniadanie, na które zazwyczaj jemy kanapki. Warto zwrócić uwagę na płatki śniadaniowe, z którymi można skomponować oryginalne propozycje, przełamując poranną rutynę.
– Nie masz rano apetytu? Sięgnij po coś lekkiego, na przykład płatki kukurydziane z jogurtem. Wprost przeciwnie, masz wilczy apetyt, ale partnerka krzywo patrzy na jajecznicę smażoną na boczku? Zaskocz ją puszystym omletem mistrzowsko wykończonym posypką z płatków śniadaniowych. Trudno ci znaleźć rano chwilę na przygotowanie śniadania? Pożywne babeczki z dodatkiem pełnoziarnistych płatków kukurydzianych, orzechów i suszonych owoców możesz zrobić poprzedniego wieczoru i z przyjemnością schrupać z samego rana – podpowiada ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz.
Śniadanie on the go
Szybki tryb życia sprawia, że rano mamy trudności, by znaleźć czas na przygotowanie i zjedzenie śniadania przed wyjściem. Brak czasu powoduje, że mamy również problem ze znalezieniem szybkiego i jednocześnie odpowiednio zbilansowanego przepisu. Jednym z wiodących trendów 2016 roku są śniadania przygotowane z myślą o konsumowaniu ich w trasie.
– Jeszcze do niedawna Polak chcący zjeść coś po drodze ograniczał się do kanapki albo drożdżówki. Dzisiaj ma znacznie więcej opcji! Chociażby sycący koktajl zbożowo-białkowy, jogurt z płatkami żytnimi oraz musem owocowym czy zbożowe batony przygotowane na bazie Mlekołaków. Wystarczy garść płatków i odrobina inwencji twórczej, żeby przygotować zbilansowany posiłek, który będzie równie pożywny, jak tradycyjne domowe śniadanie – dodaje Piotr Ceranowicz.
Dzień Zdrowego Śniadania to doskonała okazja, żeby poznać nowe rozwiązania i wykorzystać je również w swojej kuchni! Pamiętajmy, że jedzenie w trasie nie powinno jednak oznaczać jedzenia w biegu. Postarajmy się delektować posiłkiem w każdej sytuacji. W końcu jedzenie to sama przyjemność.
Przepis na udany dzień
Śniadanie jest nie tylko ważne dla naszego zdrowia, lecz także dobrego samopoczucia. Czas śniadania jest najważniejszym momentem, który wpływa na nasze funkcjonowanie w ciągu dnia. Dlatego koniecznie trzeba o nim pamiętać. Zdrowo i pozytywnie rozpoczęty dzień sprawi, że przeżyjemy go z lepszym nastawieniem i doskonale poradzimy sobie z codziennymi wyzwaniami. Przy porannej porcji płatków z mlekiem rodzice mogą również znaleźć moment na rozmowę z pociechami. Osoby, które lubią jeść śniadanie w domowym zaciszu, mogą wykorzystać czas spędzony w drodze do pracy na zaplanowanie swojego dnia, lekturę porannej prasy lub posłuchanie ulubionej audycji radiowej.
„Owocowe trio z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi”
Składniki
- szklanka malin lub innych owoców
- 1 jogurt naturalny 250 g
- 3-4 kopiaste łyżki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
- 4 sztuki kiwi
- 2 duże banany
Sposób przygotowania
- Obieramy banany ze skórki i miksujemy na mus
- Przekładamy uzyskaną masę na dno słoiczka
- Blenderem miksujemy obrane wcześniej kiwi i dodajemy do nich 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Następnie całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Na banany delikatnie wlewamy mus z kiwi, pamiętając o tym, aby warstwy nie połączyły się ze sobą
- Miksujemy maliny i dodajemy do nich resztę jogurtu naturalnego
- Malinową polewę wlewamy ostrożnie na warstwę z kiwi
- Wierzch trio dekorujemy garścią chrupiących płatków kukurydzianych
Powyższy przepis z serii szybkich i łatwych do wykonania, z pewnością może stanowić nie tylko dobry początek dnia - ale i wstęp do urozmaiconego i zdrowego odżywiania. Najważniejsze, aby pamiętać o śniadaniu. W ciągu nocy nasz poziom glukozy znacznie spada, co powoduje, że po poranku powinniśmy go uzupełnić, aby organizm mógł odpowiednio funkcjonować. Dlatego, kiedy tworzymy kolejne wymówki, by nie zjeść śniadania - pamiętajmy o wszystkich korzyściach, które nam przynosi.
opr. ghostinfo, foto: Media Production JB
*media i firmy zainteresowane naszymi usługami (wywiady, reportaże, teksty na zlecenie, zdjęcia) zapraszamy do kontaktu: mediaproduction.jb@gmail.com